logo

Carlotta - the museum database

Viggo, AB Wiggo, Wiggo AB

Visat namn
Viggo; AB Wiggo; Wiggo AB
Verksamhet
tillverkare av sjukvårdsprodukter
Förnamn
Viggo
Efternamn
Jakobsson
Årtal - Verksamhet
1921-2011
Land
Sverige
Landskap
Skåne
Stad
Helsingborg
Persontext

Svenskt sjukvårdsföretag specialiserat på engångsartiklar för sjukvården. Dess främsta produkt var infusionskanylen Venflon. Företaget var beläget i Helsingborg.

Företaget grundades av affärsmannen Viggo Jakobsson 1921 som en handelsfirma för import av kirurgiska instrument och senare öppnades en butik på Karlsgatan 12 i Helsingborg. Senare började man i blygsam omfattning att själv tillverka sjukhusinredningar, som exempelvis terapimöbler och sängdävertar. Företaget togs 1940 över av Carl-Bertil Ravén, som omvandlade firman till ett aktiebolag vars anläggning var förlagd till Gåsebäcks industriområde. Man inriktade sig allt mer på engångsprodukter och produktionen kom att allt mer fokuseras på infusionsterapi (droppbehandling).

Med plastens genombrott på 1950-talet följde en revolution för tillverkningen. Man introducerade en membrankanyl för engångsbruk 1963 och 1968 började produktionen av Venflon, kanylen som blev företagets stora genombrott. Produktionen ökade stort och när företaget köptes upp av British Oxygen Corporation (BOC) 1973, fick man tillgång till dess internationella organisation. Viggo fusionerades 1990 med Spectramed till Viggo-Spectramed och slogs senare samman med Ohmeda innan det 1998 köptes av det amerikanska multinationella medicinteknikföretaget Becton-Dickinson.

Produktionen förlades under 1990-talet till Väla industriområde i norra Helsingborg, men bedrivs sedan början av 2000-talet återigen på Gåsebäck under namnet BD Medical Systems. Fabriken har ungefär 400 anställda. I februari 2009 meddelade företaget att de kommer att lägga ner verksamheten i Helsingborg och flytta den till utlandet. Produktionen i Helsingborg upphörde helt i September 2011.

Litteratur-, källhänvisning
sv.wikipedia.org