logo

Carlotta - the museum database

OBJTXTtext - digital presentation

CountValue
1Abraham Helmhack, var en framstående målare i Nürnberg. Han arbetade i sin egen verkstad som så kallad hausmahler från 1673 till sin död 1724. Han dekorerade kärl som tillverkats i Delft, Hanau och Frankfurt am Main. Han målade också glasföremål. Kannan är dekorerad med överglasyrmåleri i blått, gult, grönt och rosa. Motivet som föreställer Hagar i öknen är målat i rosa camaieu, dvs i olika toner av kulören.
1Abstrakt mönster i lyster och koboltblått.
1Adliga ätten Lilliehööks vapen.
1Afrodite avbildades ofta med en korg fylld med granatäpplen på huvudet. Granatäpplet var med alla sina kärnor en fruktsamhetssymbol. Under hellenisktisk tid i Egypten smälte den grekiska kärleksgudinnan Afrodite delvis samman med den egyptiska Isis. Till båda riktades böner om fruktsamhet och om uppfylld kärlek. Isiskulten srpids och når sin höjdpunkte under romersk förkristen tid, men försvinner med romarrikets kristnande.
1Afrodite avbildades ofta med en korg fylld med granatäpplen på huvudet. Granatäpplet var med alla sina kärnor en fruktsamhetssymbol. Under hellenisktisk tid i Egypten smälte den grekiska kärleksgudinnan Afrodite delvis samman med den egyptiska Isis. Till båda ställdes böner om fruktsamhet och om uppfylld kärlek. Isiskulten srpids och når sin höjdpunkte under romersk förkristen tid, men försvinner med kristnandet.
1Akantus i relief, rik förgyllning, två kartuscher med polykromt miniatyrmåleri. Hamnscener i C F Heroldts stil. Modellen från före 1719 (Ducret).
1Allegori över Astronomin. Två putti, den ena står och håller en tubkikare. Den andre sitter och håller en passare på en stjärnglob.
1Allegori över bildhuggarkonsten. Vid hennes ena sida knästår en skulpterande putti, vid den andra ligger en skulptur föreställande en torso.
1Allegori över poesin. Kvinnofigur i antik gestaltning som lutar sig mot en piedestal på vilken det ligger en uppslagen bok. Inskrift i boken: Histoire de lúniverse.
1Allegorisk figur med bok. Kvinna, sittande på en stol med rocallier.
1Allegorisk figur med vinkelhake. Kvinna sittande på en stol med rocallier.
1Altarvas med grågrön glasyr, jun yao.
1Alt ozier relief. Polykrom överglasyrdekor med manérblommor.
1Amerika, allegori. Kvinna klädd i klänning som lämnar ena axeln och bröstet bart. Över den bara axeln håller hon en pilbåge. Sitter bland växter, vid hennes ena sida en krokodil, vid den andra ligger ett manshuvud mellan grästuvorna. Stor sockel. Del av bordsuppsats som föreställer de fyra världsdelarna.
1Amerika. Porslinsfigur föreställande sydamerikansk indian med apa.
1Amor och Psyche. Man och kvinna som håller om varandra. I sin fria hand håller hon en kanna, han håller en bägare.
1Amulett föreställande Harpokrates, det vill säga Horus som barn. Han var son till Isis och Osiris. Isis flyr ut I Nilens deltalandskap för att föda honom då Osiris bror Seth hotar dem. Harpokrates var en populär gud i hemmet och skyddade barn mot farliga händelser. Han var immun mot alla de naturliga faror, krokodiler, ormaroch skorpioner, som fanns i deltats våtmark. Han symboliserade liv och potentiell makt i egenskap av prins och blivande kung.
1Används för bestämning av fartygets poistion. För att ta reda på var man befinner sig ute på havet, mäts solens höjd när den står som högst över horisonten. I en tabell avläses breddgraderna (latitud) för olika höjder. Eftersom man inte kan titta direkt mot solen används ett instrument med speglar. Engelsmannen Hadley kosntruerade 1731 det första precisionsinstrumentet, oktanten. Sextanten är en utveckling av oktanten.
1Apistjuren har ett samband med Osiris men även med guden Atum och avbildas därför ofta med en solskiva mellan hornen. Utvalda levande tjurar sågs som Apis levande gestalt på jorden och hölls vid vissa tempel. Ett stort gravområde för dessa tjurar finns Saqqara i närheten av Memfis.
1Apistjuren sågs i äldsta tider som en av guden Ptahs uppenbarelseformer. Senare knöts han framförallt till Osiris men även till guden Atum och avbildas därför med en solskiva mellan hornen. Utvalda levande tjurar sågs som Apis levande gestalt på jorden och hölls vid vissa tempel. Ett stort gravområde för heliga tjurar finns Saqqara i närheten av Memfis.
1Apollo, Mars och Minerva. I mitten av figuren, högst upp på ett stenparti, står Apollo med sin lyra.
1Apollohuvud. Rött Böttgergods.
1Arabisk skrift ur Koranen (Sura 112) av shiiternas 12 imamer. Inom den blå mittramen står Sura 112 i koranen: "I Guds, den barmhärtige förbarmarens namn! Säg: Gud är en, Gud, den evige. Ej har han fött, och ej är han född, och ingen är hans like. "Gud den Store talar sanning, och hans ädla sändebud talar sanning. Detta är ett verk av Sajjid Nasr ad-din al-Hasani. Under mittfältet står: "Skrivet av den ringe Sajjid Kutb al-din son till Sajjid Nasr ad-din al-Hasani." Sidomarginalerna innehåller en uppräkning av shiiternas 12 imamer. Ett stycke är avslaget och texten börjar med de sista bokstäverna i den sjätte imamens namn och namnen på de följande sex imamerna.
1Ask med fastsittande underfat. Målad dekor av blommor och insekter; dekor även inuti med en ros och en fjärilslarv. Träsnittsblommor det vill säga gjorda efter en förlaga som är en bild tryckt med träsnitt, vilket skapar en särskild karaktär i bilden.
1Askuren i rökttopas med ställ av trä.