logo

Carlotta - the museum database

bild

KM 84280 :: förpackning för sill

Object description
Cylindrisk burk med en utbuktande kant längst ned. Lock av aluminium som dras av. Locket har vit botten med dekor i blått och guld samt text i blått, vitt och guld. Bild av kräftströmming och dillkronor. Sidan och botten: blå bakgrund med vit text och firmamärke i guld.
Inventarienummer
KM 84280
Sakord, snävare term
förpackning för sill
Antal
1
Huvudliggare

KM 84280 Förpackning för sill, plåt; aluminium; cylindrisk burk med en utbuktande kant längst ned. Lock av aluminium som dras av. Locket har vit botten med dekor i blått och guld samt text i blått, vitt och guld. Bild av kräftströmming och dillkronor. Sidan och botten: blå bakgrund med vit text och firmamärke i guld; h 3,7 cm; diam 10,9 cm; formgivare Rune Ohlin; tillverkad på 1960-talet av PLM, Malmö. Givaren arbetade som tecknare och grafisk formgivare hos Åkerlund & Rausing ca 1955-1960 och på PLM från 1960 fram till sin pensionering 1999. Han har under åren samlat exempel från PLM:s verksamhet i form av original, provtryck, förlagor, oanvända förpackningar mm. Han har även samlat exempel på kollegors formgivning. Han fick bland annat utbildning på ÅR:s atelje där han började på 1950-talet. Han har även arbetat och ställt ut som konstnär, se uppgiftsboken.

Gåva av Rune Ohlin, Malmö

samtidiga förvärv: KM 84112-84468

Beskrivning
Cylindrisk burk med en utbuktande kant längst ned. Lock av aluminium som dras av. Locket har vit botten med dekor i blått och guld samt text i blått, vitt och guld. Bild av kräftströmming och dillkronor. Sidan och botten: blå bakgrund med vit text och firmamärke i guld.
Historik
Rune Ohlin arbetade som tecknare och grafisk formgivare hos Åkerlund & Rausing ca 1955-1960 och på PLM från 1960 fram till sin pensionering 1999. Rune Ohlin har under åren samlat exempel från sin verksamhet på PLM i form av original, provtryck, förlagor, oanvända förpackningar mm. Han har även samlat exempel på kollegors formgivning. Rune Ohlin fick bland annat utbildning på ÅR:s atelje där han började på 1950-talet. På ÅR:s atelje fanns den första reklamtecknarutbildningen i Sverige på 1940-talet. Som mest hade ateljén 35 tecknare anställda. Det var på 1960-talet. När PLM var som störst fanns nio tecknare anställda på ateljén. De sista åtta åren har formgivningen skett i datorer. Denna typ av grafisk design på förpackningar har under 1900-talets slut alltmer tagits över av annonsbyråer som står för hela marknadsföringen av en produkt. Även PLM har nu lagt ner sin ateljé. Rune Ohlin har även arbetat och ställt ut som konstnär, se uppgiftsboken. Med grafisk design finns han representerad på bl a Nordiska museet och Nationalmuseum.
Material
plåt; aluminium
Höjd
3,7 cm
Diameter
10,9 cm
Tidpunkt - Tillverkning
1960-tal
Modellnamn/Fabrikat
Reymersholm Kräftströmming i gelé
Personnamn - Konstnär/Formgivare
Ohlin Rune
Levnadsår - Konstnär/Formgivare
1938-
Land - Konstnär/Formgivare
Sverige
Landskap - Konstnär/Formgivare
Skåne
Stad - Konstnär/Formgivare
Malmö
Gata - Konstnär/Formgivare
Gullbergagatan 72
Personnamn - Tillverkare
AB Plåtmanufaktur
Land - Tillverkning
Sverige
Landskap - Tillverkning
Skåne
Stad - Tillverkning
Malmö
Gata - Tillverkning
Djäknegatan 16
Uppgiftsbok
806
Klassifikation Kulturen
D3d
Personnamn - Förvärvat från
Ohlin Rune
Datum - Förvärv till museet
1999
Samtidiga förvärv
84112-84468
Förvärvsomständigheter
gåva
Datum - Antikvarie katalogisering
2001-04-02
Personnamn - Antikvarie katalogisering
Schönberg Karin
Gruppering
Regis 2009
Litteratur och arkivhänvisning
Svenskt konstnärslexikon, Allhem. Kulturens årsbok 1987. Boken om burken, PLM 1981. Swedish steel cans 1994.