logo

Carlotta - the museum database

bild

KM 22592 :: målning

Object description
Avbildar ostindiska kompaniets faktorier i Kanton, det svenska bakom andra flaggan från vänster, i förgrunden ett antal skepp och båtar.
Inventarienummer
KM 22592
Sakord
målning
Antal
1
Presentationstext

"I Kanton, den enda stad i Kina som stod öppen för västerlänningar, skedde upphandling, packning och lastning av den värdefulla lasten av porslin, siden, te, kryddor, målade emaljföremål, lackföremål m.m.

Ostindiefararna ankrade upp i inloppet vid Bocca Tigris, de röda klipporna, där kinesiska sampaner mötte för att ta folk och varor den två mil långa vägen in till Kanton.

Den del av Kanton som europeerna fick tillgång till var en strandremsa. De europeiska handelshusen låg utanför stadsmuren, mellan muren och floden, Pärlfloden. Innanför stadsmuren i den kinesiska gamla staden fick aldrig europeerna komma. Kulurens målning visar de europeiska faktorierna i Kanton ca 1780. Den är med säkerhet målad före 1784 då det ameriskanska faktoriet, som inte finns med, tillkom."

Ur föremålskatalogen till utställningen "Kina - mitt i världen".

Beskrivning
Avbildar ostindiska kompaniets faktorier i Kanton, det svenska bakom andra flaggan från vänster, i förgrunden ett antal skepp och båtar.
Teknik
olja
Höjd
44,5 cm [dagermått]
Bredd
58,5 cm [dagermått]
Tidpunkt - Tillverkning
1780 [cirka]
Motivkategori
arkitektur
Land - Tillverkning
Kina
Land - Avbildat
Kina
Ort - Avbildad
Kanton
Plats - Avbildad
Ostindiska kompaniets faktorier; Svenska faktoriet
Klassifikation Kulturen
C6c
Persontext - Förvärvat från
okänd
Datum - Förvärv till museet
1913
Förvärvsomständigheter
köp
Samtidiga förvärv
22592-22593
Litteratur och arkivhänvisning
Kulturens årsbok 1939, s. 60-61.; Kulturens årsbok 1977, färgbild XVI.
digital presentation
HH_VPK_02_07_013_01
Text - digital presentation
Ostindiefararna ankrade i inloppet vid Bocca Tigris, de röda klipporna, där kinesiska sampaner mötte upp för att ta folk och varor den två mil långa vägen in till Kanton. Den del av Kanton som europeerna fick tillgång till var en strandremsa. De europeiska handelshusen låg utanför stadsmuren, mellan muren och floden, Pärlfloden. Innanför stadsmuren i den kinesiska gamla staden fick aldrig europeerna komma. Målningen visar de europeiska faktorierna med sina flaggor i Kanton cirka 1780.

Leave a comment

You can comment on the object here. We moderate all comments before publishing.