logo

Carlotta - the museum database

KM 27139 :: silverkrage, halskrage

Object description

Krage med påsytt dräktsilver (silb-kraka). Den stela uppstående kragen av rött ylle, tuskaft. Kant av finare rött ylle. Utefter övre kanten en remsa av grönt ylletyg. Kragen dekorerad med täta rader av pålagd tenntråd. Mellanfoder av blått och grönt ylletyg. Innerfoder av vitt bomullstyg.

Framkappan av grön vadmal. Sprundet kantat med 6 cm breda bårder av rött ylle. Yttersidorna kantade med remsor av mörkblått ylle, fastsydda och kantade med rött, brunt, rosa och grönt ullgarn. Samma blå ullgarn i bakkappan, hopsatt av 5 bitar, avslutad med brunrosa och grönt ullgarn. Mittbak en lång snodd av finaste läderremsor. På framsidans nedre hörn en ögla av läder och en ögla av dubbelt bomullstyg. På kragens insida en otydlig indription S P eller T kinti stam (?).

40 st knappar, maljor och spännen av silver, knapparna helt förgyllda. Maljor och spännen förgyllda endast på framsidan. Knapparna har hängande löv eller figurer. Hälften är dekorerade med filigran.

21st hängknappar av förgyllt silver, typ 1,2 och 4:a se litt Fjellström Hängknapp från Bergen stämplad med ett H se Fjellström Silverstämplar bilaga. nr 7 och 8.

15 maljor typ 2-3

2 bältesbeslag typ 1

spänne typ 1 12 cm

spänne typ 1 11 cm

Arjeplog, Pite lappmark. Norrbottens län.

Foto William Karlsson 1937.

Tvättad i vanolen i sep 1952.

Konserv nr 826.

S Kuoljok, Ajttè, vid besök 2017.: Det blå tyget är vadmal troligen färgad med vejde och inte indigo (jmf KM 27138). Det röda är ett finare kläde.

A-S Svakko 2018: Kragen är troligen från 1700-talet, arvegods och från Lule- Pitesamiskt område. Klädet (det röda) kommer troligen från England. Fin tuskaft är ett exklusivt tyg. Tuskaften här kastad i kanterna med yllegarn. Yllegarnsdekorer är handsydda. Kragen har successivt kompletterats med silver. Tennbroderi på kragen med hemdragen, tunnspunnen tråd med sentråd inuti. Någon rad är lite grövre vilket tyder på handdraget och handspunnet. Hängknappar av melonform är tidiga. Släta små kulor kan ägaren fått som barn. Kulknappar av typ 1 med filigrandekor har ålderdomliga djurhängen. Djurhängen och knutskors är ålderdomliga, keltiskt inflytande. Kulorna är monterade med läderrem inne i öglan. Läderbandet är fastsytt på ytterkanten av kragen. Lule - och pitesamiska kragar har vanligen som här många maljor och färre spänne. Dessa större spännen sitter längst ner på kragen.

  • Inventarienummer - Föreställer (4)

Leave a comment

You can comment on the object here. We moderate all comments before publishing.