logo

Carlotta - the museum database

Annetorpshemmet, Vårdanstalten i Lund för blinda med komplicerat lyte

Visat namn
Annetorpshemmet; Vårdanstalten i Lund för blinda med komplicerat lyte
Årtal - Verksamhet
1922-2000
Land
Sverige
Stad
Lund
Persontext

Annetorpshemmet, tidigare "Vårdanstalten i Lund för blinda med komplicerat lyte", togs i bruk 1922 och var ett hem för blinda och döva personer med utvecklingsstörning. Det var då ingen ny verksamhet utan endast en överflyttning av en, inledningsvis i Skara och sedermera i Vänersborg, redan omkring 40 år bedriven vård av blinda med dubbelhandikapp. Skolhemmet i Skara, Sveriges första för blinda dövstumma, öppnades 1886 med hjälp av statligt bidrag. Rektor var Elisabeth Anrep-Nordin, den första kvinnan i Sverige som avlade dövstumlärarexamen. Hon hade börjat sin banbrytande verksamhet genom att undervisa och fostra en blind och dövstum skyddsling till drottning Sofia.

1922-1965 fungerade anstalten både som skolhem för barn samt arbetshem och vårdhem för vuxna blinda som även var döva eller hade annat handikapp. 1965 ändrades namnet till Annetorp (efter ett gammalt tegelbruk som låg i närheten). Detta i samband med att skolhemsdelen flyttades till Örebro.

På Annetorp har man haft en ekonomi som till viss del har varit baserad på försäljning av egenproducerade artiklar främst inom textilframställning och borstbinderi. Även sång och musik samt religionsutövelse har haft en framträdande position i vardagslivet.

Hemmet hade ursprungligen 140 platser med både skolhem, arbetshem och asyl för barn och vuxna. 1942 flyttade de som var döva till ett eget skolhem och 1964 flyttade de som var blinda till en nybyggd skola i Örebro (Ekeskolan). Anstalten i Lund söptes om till Annetorpshememt och drevs vidare som statens specialvårdhem för utvecklingsstörda med synskada.

I de medicinhistoriska samlingarna finns ett representativt urval av bland annat böcker med blindskrift som ger en bra bild av vilket utbud som fanns tillgängligt under olika perioder av 1900-talet.

1985 beslutade riksdagen att alla svenska vårdhem för psykiskt handikappade skulle avvecklas innan millenniumskiftet. Detta gällde även de boende på Annetorpshemmet som enligt lagen skulle flytta till servicebostäder eller gruppboenden som var integrerade i vanliga bostadsområden. År 2000 var dock fortfarande hemmet öppet, bl.a. med hänvisning till de boendes livssituation och långa vistelse på hemmet. Annetorphemmet är idag stängt.

Litteratur-, källhänvisning
wwwc.aftonbladet.se; "Annetorpshemmet och dess föregångare 1882-1982" av Gunnar Sjöström (1982).; Uppgiftsbok Annetorp [Pärmar samt stående mapp i hylla.]; "Utan talan - historia i bild om omsorgerna för utvecklingsstörda" (1997) av Grunewald/Olsson [s. 6-7]; bevaringsprogram.lund.se; "Omsorger i hundra år" (1978) av Lars-Olof Jacobson