logo

Carlotta - the museum database

Södra Sveriges Sjuksköterskehem , SSSH

Visat namn
Södra Sveriges Sjuksköterskehem ; SSSH
Personnamn - Annan anknytning
Borelius Jaques
Årtal - Verksamhet
1903-
Land
Sverige
Landskap
Skåne
Stad
Lund
Gata
Paradisgatan [1903-1923]; Helgonabacken [1923-]; Baravägen 9 [nuvarande adress]
Persontext

Föreningen Södra Sveriges sjuksköterskehem tillkom 1903. Initiativtagare var kirurgiprofessor Jaques Borelius. Det hade då funnits en utbildning för sjuksköterskor på Lunds lasarett sedan 1892 som bekostades av Malmöhus läns landsting. Kursens längd var åtta månader och omfattade både teori och praktik. Man antog varje år sex elever. Snart fann man dock att kursen var för kort och dessutom stannade sjuksköterskorna inte kvar i landstingets tjänst.

Röda korset hade sedan 1895 en filial i Landskrona som drev en sjuksköterskebyrå dvs. förmedlade arbete till sjuksköterskor. Denna filial skickade 1898 ut ett upprop undertecknat av 258 personer och uppmanade där alla, som ansåg det viktigt att driva ett sjuksköterskehem i Södra Sverige, att skänka pengar eller gåvor till detta ändamål. Man fick in 8 200 kronor och genom marknader, teaterföreställningar m. m fick man in 15 200 kronor. Sparbankerna i Lund skänkte 6000 kronor. År 1899 hölls ett möte där en kommitté på sju personer bildades som fick i uppdrag att lägga fram en plan till vad som kom att kallas Södra Sveriges sjuksköterskehem. Planen var klar 1901 och förutom att utbilda sjuksköterskor skulle anstalten också vara en kommissionsanstalt, dvs. en arbetsförmedling för sjuksköterskor. Den skulle också vara ett hem för elever och anställda sjuksköterskor. Anstalten skulle ligga i Lund där det största lasarettet fanns med flest specialiteter.

Föreningens uppgift har med åren utvecklats till att förvalta föreningens donationer och fördela avkastningen i form av stipendier och bidrag till medlemmarna för utbildning, forskning och utvecklingsarbete inom omvårdnad.

Litteratur-, källhänvisning
www.sssh.se; Uppgiftsbok 179; Se vidare kapsel på Regionarkivet