logo

Carlotta - the museum database

KM 16855 :: bälte med gehäng, gehäng

Object description

Pungtross med bälte. Gehäng "Gattatak" : Mässingplåt genombruten graverad 1705.

På den hänger tre pungar ( 1,2,3) av skinn och vadmal. Två av dem är prydda med pärlbroderi och pärlbandsöglor med mässingsringar och hänger i pärlsnören. Den mindre är tom, den större innehåller en hornsked med rött ornamnent och årtalet 1730 AK, och benringar på skaftet. Den tredje pungen är enkel och innehåller en flintbit, en skivskrapa för för skinn(?). De pärlbroderade pungarna anser dr Vallquist vara tidigt 1800-tal på grund av just pärlorna. Hornskeden och skrapan kan kanske vara köpta på marknad i Norge. antecknat 28/11-77.

På mässingsplåten hänger även: (4) ett nålhus av ben med rött ornament. 2 skinnstycken med rött vadmalsfoder på vilket sitter 2 st lädernålar. Remsorna avslutade med pärlögla och mässingsring. (5) en björntand (6) en insydd amulett.

Bältet av röd och grön vadmal i sju partier prydda med tennbroderi., tennspiraltråd. Avslutas med mindre ringar i den ena två snoddar av läder. 33 cm från ena ringen en lädersnodd som går om bältet. 46 cm från andra ringen två stycken 42 cm långa läderremmar som hänger ner.

109x3,5 cm. (Lappland) Västerbotten, Ume Lappmark och Åsele.

A-S Svakko 2018: Bältet av skinn är klätt med kläde färgat i blått (indigo) och rött (koschenill) med tenntrådsbroderi. Tenntråden är spunnen runt entrådig sentråd vilket är ovanligt. Ett mycket gammalt bälte.

Ett litet dubbelt skinnfodral är en Shiella (födelsegåva) med en insydd järnbit t.ex en knivspets som ska skydda det nyfödda barnet mot ont. Denna och eldstålspungen verkar vara äldst ev. gjorda samtidigt. Därefter kan pärlpungarna ha kommit till. Skedpungen med ett pärlbroderi. har massor av mässingsringar som kan ha sytts på senare. Den lilla pärlbroderade skinnpungen är till för en fingerborg. Nålhuset och skeden har samma typ av gravyr infärgad i rött (färg från alrotsbark). Nålhuset är av tunt märgben med delikat rombiskflätdekor som är sydsamisk. Mönstret har använts av samer sedan tidig vikingatid.

Bältet med gehäng är en vuxen kvinnas utrustning, välanvända bruksföremål men också arvegods. Med tanke på nålhuset har bältet troligen tillhört en kvinna. Det är dock mycket ovanligt att en kvinna bär en björntand, eftersom bara männen var björnjägare. Björntanden här tyder på att det är en kvinna med speciella kunskaper som burit bältet. Föremålen på bältet har således kommit till successivt från barndom till vuxen. Om mässingsgehänget är tillverkat 1705 och skeden 1730 så kan kvinnan vara född på 1600-talet.

Enl. Svakko var pärlor något som köptes i Norge (handel från kontinenten och England) och återanvändes ofta. Pärlorna här är här sydda på rött kläde. Verkar dock sydda med bomullstråd.

  • Inventarienummer - Föreställer (11)

Leave a comment

You can comment on the object here. We moderate all comments before publishing.