1912 tillsattes en kommission för att utreda planerna på ett sinnessjukhus i sydvästra Sverige. Utredningen fann en passande plats utanför Helsingborg och 1917 beslutade riksdagen om uppförandet av ett hospital för "sinnessjuka och obildbara sinnesslöa" som skulle ha en kapacitet på 1 400 vårdplatser varav 200 var för särskilt svårskötta patienter. När sjukhuset invigdes 1927 hade det 1200 platser. Sjukhuset hette inledningsvis Hälsingborgs hospital, men namnet ändrades 1 januari 1931 tilll Sankta Maria sjukhus.
Ursprungligen var avsikten att arkitekt Gustav Wickman skulle svara för ritningarna av det nya sjukhuset, med efter Wickmans död 1915 gick uppdraget till arkitekt Carl Westman. Vid denna tidpunkten var Carl Westman Medicinalstyrelsens arkitekt och därför föll det naturligt att det istället var han som skulle utforma området och dess byggnader. Han använde sig av en väldigt konsekvent och sammanhållen arkitektur där alla husen var utformade i liknande och harmoniserande stil. Byggandet av sjukhuset påbörjades 1920 och konstnaderna beräknades uppgå till 9.7 miljoner kronor. 1927 stod bygget klart till en kostnad av 11 miljoner.
Efter några år byggdes området ut med ett antal solitärer utanför huvudkomplexet, denna gång var arkitekten Hakon Ahlberg, som hade övertagit befattningen som medicinalstyrelsens arkitekt efter Carl Westman.Under 1940-talet kunde tidvis beläggningen uppgå till hela 1650 patienter. Hela området fortsatte att byggas ut fram till 1970-talet.
Byggnaderna är formerade kring en centralaxel runt en innergård som närmast har känslan av en borggård. Längst i söder ligger en herrgårdsliknande administrationsbyggnad på fyra våningar, mansardtak och klocktorn. Från denna byggnad skjuter det ut två flyglar åt öst och väst som vinklar sig mot norr. I flyglarnas förlängning, på var sin sida av innergården ligger två vårdpaviljonger i två till tre våningar. Gården innesluts i norr av en fabriksliknande byggnad som innehöll tvätteri. Innanför denna, i centralaxelns förlängning från administratiuonsbyggnaden ligger en kyrka: S:t Andreas kyrka. Solitärerna består av ett antal mindre byggnader längs Senderödsvägen och några fler längs den så kallade Paviljonggången. 1997 flyttades de sista patienterna från området och sjukhusbyggnaderna har under 2000-talet varsamt förvandlats till ett modernt bostadsområde kallat "Maria Park".