Stålhane Carl-Harry
- Object description
Keramiker, skulptör, målare. Efter studier vid Isaac Grünewalds målarskola i Stockholm 1943-46 och efter skulpturstudier vid Académie Colarossi i Paris var han verksam vid Rörstrands porslinsfabrik mellan 1939-73. Han hade då företagit studieresor till Frankrike, Spanien, Grekland, Turkiet, USA, Mexico och Egypten.
På 1940-talet assisterade han Grünewald, då denna målade fajanser på Rörstrand. Efter Gunnar Nylund blev han den ledande konstnärliga medarbetaren och design-chefen vid Rörstrand. Han har som säker formgivare skapat bl.a. kraftfulla, ofta "muskulösa" kärlformer, delakata fat, skålar, krukor m.m. i porslin och grovt, mustigt och exklusivt stengods med koloristiska effekter och unika glasyrer, ofta med abstrakt dekor, bl a den förfinade, lätt asymmestriska SB- och Bianca-servisen, helt odekorerad i fältspatporslin och Entré i stengods. Hans karakteristiska, mörkbruna Viking-servis av fältspat-porslin har blivit speciellt omtyckt.
Stålhane slutade sin anställning vid Rörstrand 1976 och startade samma år egen ateljé och verkstad med tre ugnar i Lidköping. Verkstaden kallas "Designhuset" och har blivit ett av våra mest betydelsefulla keramiska centra.
Stålhane debuterade med ny och egen tillverkning med utställningen "Ur Eld" på NK i Stochkolm 1975. Stålhane har gjort framgångsrika försök med egna jordglasyrer av geologiskt intressanta västgötaleror, dvs vulkaniska leror från Kinnekulletrakten och åstadkommit stora dekorativa plattväggar och monumentala reliefer i stengods, som bränts med levande låga i upp till 1400 grader. Hans konstnärligt mest fullödiga reliefarbete är väggen i Volvos huvudkontor på Hisingen i Göteborg.
I Stålhane-gruppen ingår konstnärer, drejare och formgivare. Stålhanes kompnajon är drejaren Kent ericsson, som tidigare varit verksam på Rörstrand. Firman hade 1981 åtta fast anställda medarbetare. Bl a Timo Sarvimäki, Matti Sutinen och Henrik Allert har varit knutna till verksamheten. produktionen består i övrigt dels av seriebruksting av handdrejat, högbränt stengods med brun järnglasyr och inslag av svart uranengobe i tunga, jordbundna former, ofta med geometriserande dekorer, intressanta glasyrexperiment på klassisk grund.
Stålhane tillhör de svenska keramiker som erhållit de fersta utmärkelserna och haf de flesta separatutställningarna. Han är representerad i ett flertal svenska och utsländksa museer och samlingar.
- Object description
kom till den lokala talangmagneten Rörstrand 1939, som dekoratör och lärling till stengodskungen Gunnar Nylund. 1942 blev han Isaac Grünewalds assistent på fabriken när denne skulle måla fajanser inför en utställning på Nationalmuseum. Därefter kom han till hans målarskola och gick i lära där. Han fick debutera med en kollektion av emaljerat gods i skuggan av Nylund och Grünewald på Nationalmuseum. Rörstrands karismatiske VD Fredrik Wehtje, sände efter kriget sin unge adept på utbildning, på Académie Colarossi i Paris. Han studerade skulptur för Ossip Zadkine och gjorde studieresor i Frankrike, Spanien, Grekland, Turkiet, U.S.A. och Mexico. Anställdes 1939 vid Rörstrands porslinsfabrik AB. Arbetade med slutna, harmoniska former med unika glasyrer.
Han startade egen verkstad från 1973 utanför Lidköping, Designhuset, där han gjorde glasyrexperiment med vulkanleror från Västgötaslätten. Formgav textilmönstren Campari och Feria för Mölnlycke.
Offentliga utsmyckning: 12 m.lång stengodsvägg, Struktur, i Svenska Handelsbanken vid Sergels Torg i Stockholm, i en bank i Kansas City, Volvos huvudentré i Göteborg, i Lidköping samt skulptur på torget i Trollhättan, samt stengodsreliefer i Sporthallen i Kiruna.
Representerad: i Nationalmuseum i Stockholm, Rhösska Muséet, Malmö Museum,Kunstindustrimuséet i Köpenhamn, i Trondheim, i N.Y.
Leave a comment
You can comment on the object here. We moderate all comments before publishing.