logo

Carlotta - the museum database

bild

LB 14103 :: fotografi

Object description
Basutställningen "Lunds universitetsmuseum" invigdes 26/3 1997. Utställningen tillkom som ett uppdrag för Lunds universitetshistoriska sällskap och speglade lärdom, kunskap och utbildning i Lund från medeltididen fram till våra dagar.
Inventarienummer negativ
LB 14103
Sakord
fotografi
Antal
1
Presentationstext

– Moderna genombrott; Under decennierna kring sekelskiftet 1900 är Lund en kreativ miljö. Vid universitetet kan man tala om flera moderna genombrott. Axel Ebbes staty ”Mannen som bryter sig ur klippan” symboliserar tiden och tankarna.

En av de största förändringarna i universitetets historia fullbordas nu. Forskningen, sökandet efter ny kunskap, blir huvuduppgiften för universiteten.

Inom fysiken håller Janne Rydbergs forskning om atomernas uppbyggnad högsta internationella klass. Vid Fysicum arbetar även Manne Siegbahn, senare Nobelpristagare. Astronomen Knut Lundmark hävdar att universum är oändligt stort, en tanka som många människor finner stötande.

Lauritz Weibull gör under starkt motstånd upp med traditionerna inom historieforskningen. Inom teologin står Anders Nygren för ett liknande genombrott. Filosofen Hans Larsson är en centralgestalt vid universitetet. Genom att förespråka tolerans, dialog och diskussion tillför han Lundaandan nya värdefulla dimensioner.

Studentkulturen blomstrar. Flera av de stora spexen har urpremiär, främst det vittberömda Uarda. Tidningen Lundagård grundas som ett debattforum, men lockar till sig lysande bidrag av social, litterär och konstnärlig natur. Den blir dessutom en journalistskola av rang.

Studenternas sociala engagemang väcks. För egna behov bildar de Konviktoriet, där de äter för en rimlig kostnad, och Kreditkassan, som minskar det ruinerande växelrytteriet. I de lundensiska matlagen och på konviktoriet möts flera av dem som senare samarbetare i uppbyggnaden av välfärdssamhället.

Beskrivning
Basutställningen "Lunds universitetsmuseum" invigdes 26/3 1997. Utställningen tillkom som ett uppdrag för Lunds universitetshistoriska sällskap och speglade lärdom, kunskap och utbildning i Lund från medeltididen fram till våra dagar.
Tidpunkt - Fotografering
2018-03
Namn - Annan anknytning
Ebbe Axel
Levnadsår
1868-1941
Källor, Wikipedia - beskrivs av
sv.wikipedia.org
Land - Avbildat
Sverige
Landskap - Avbildat
Skåne
Ort - Avbildad
Lund
Plats - Avbildad
Kulturen
Byggnad - Avbildad
Lindforska huset
Avbildad utställning
Lunds universitetsmuseum, 1997-2018

Leave a comment

You can comment on the object here. We moderate all comments before publishing.