logo

Carlotta - the museum database

KM 31595 :: sängtäcke, brudtäcke

Object description
Everlövstäcke. I mitten papegoja på vinranka med druvor, omgiven av krans av blommor: ros narcisser tulpan pion iris och påsklilja (enl Fischer). Kransen med en figur på var sida: kvinna resp man. På sidorna urnor, röda lejon, flygande fåglar och strödda blommor. Invävt HPD BPD 1782. Två rapporter.
Inventarienummer
KM 31595
Sakord
sängtäcke; brudtäcke
Antal
1
Presentationstext

"Om tid och förmåga fanns, iordninggjordes på ett tidigt stadium för brudens hemgift allt som behövdes till hemmets textila utstyrsel, antingen man vävde den eller sömmade den. I denna utstyrsel ingick stundom även ett brudtäcke. Vi har bevarade sex stycken i flamskvävnad från en familj i Everlöv, Torna härad."

Ernst Fischer, Skånska yllebroderier, Malmö museers årsbok 1971, s. 66

; "Även det femte täcket har funnits en tid på Klinten i Veberöd. Det är märkt BPD och tillhörde den femte dottern Boel Persdotter. Hon gifte sig efter moderns död med åbon Anders Nilsson på Everlöv 2....Deras dotter Kjerstina Andersdotter var först gift på Everlöv 13 med åbon Nils Nilsson. Efter hans död gifte hon om sig med åbon Ola Persson med vilken hon så småningom flyttade till Veberöd 21, Klinten. Dit medförde hon täcket som ärvdes av dottern Elna Olsdotter. Boels täcke märkt BPD köptes 1926 av Kulturhistoriska museet i Lund på Bukowskis i Stockholm utan att man visste varifrån det egentligen kom. Visserligen hade det funnits ett flamsktäcke ägt av åbon Nils Jönsson på nr 8 Veberöd med på utställningar både 1912 och 1914 men innan Hemslöjdsföreningen hann fotografera och registrera det hade det sålts till kringvandrande uppköpare, enligt vad som sägs för 800 kronor. Ingen kunde sedan ge besked om hur täcket sett ut och det gick bara att få vaga uppgifter om att täcket hörde till Nils Jönssons hustrus släkt. När Hans Nilssons bok om Veberöd kom ut 1972 blev det klart att Nils Jönssons fru hette Elna Olsdotter, att hon var från Klinten och att hon var dotterdotter till Boel Persdotter. Elna olsdotter var inte alls okönd i Lund. Hon skrevs in som den första insättaren i Torna, Bara och Harjagers härads sparbank 1848 då hon endast var 8 år gammal." Gertrud Ingers, Gästgivardöttrarna i Everlöv, s. 39-41
Beskrivning
Everlövstäcke. I mitten papegoja på vinranka med druvor, omgiven av krans av blommor: ros narcisser tulpan pion iris och påsklilja (enl Fischer). Kransen med en figur på var sida: kvinna resp man. På sidorna urnor, röda lejon, flygande fåglar och strödda blommor. Invävt HPD BPD 1782. Två rapporter.
Historik
Vävt av Hanna Persdotter till systern Boel, döttrar till gästgivaren i Everlöv.; Uppgifter finns om att ett flamsktäckeägt av åbon Nils Jönsson fr Veberöd 8 varit utställt både 1912 och 1914, men innan täcket hunnit fotograferas och registreras av Hemslöjdsföreningen hade det sålts till kringvandrande uppköpare, enligt uppgift för 800 kr. Denne Nils Jönsson var gift med dotterdottern till täckets ursprungliga ägare Boel Persdotter.
Material
ull
Teknik
flamsk
Längd
187 cm
Bredd
136 cm
Tidpunkt - Tillverkning
1782
Motivkategori
djur; figurer
Namn - Tillverkare
Persdotter Hanna
Verksamhet
väverska
Levnadsår
1763-1810
Land - Tillverkning
Sverige
Landskap - Tillverkning
Skåne
Härad - Tillverkning
Torna
Socken - Tillverkning
Everlöv; Veberöd
Namn - Brukare/Ägare
Andersdotter Kjerstina [dotter till Boel]
Olsdotter Elna Veberöd [dotterdotter till Boel]
Persdotter Boel [ursprunglig ägare]
Levnadsår
1774-1842
Land - Brukat/Använt
Sverige
Landskap - Brukat/Använt
Skåne
Socken - Brukat/Använt
Veberöd
Klassifikation Kulturen
E4e
Namn - Förvärvat från
Bukowskis Auktioner AB
Källor, Wikipedia - beskrivs av
sv.wikipedia.org
Datum - Förvärv till museet
1926
Förvärvsomständigheter
köp
Samtidiga förvärv
31595-31602.2
Se även förvärv
KM 96971 [skiss KSAL]
Litteratur och arkivhänvisning
Fischer Ernst, Flamskvävnad i Skåne, sidan 246 Malmö 1962; Gammal allmogeslöjd figur 215; Ingers Gertrud, Gästgivardöttrarna i Everlöv, s. 39-41.

Leave a comment

You can comment on the object here. We moderate all comments before publishing.