Erlandsson Bengt :: docent
- Object description
Bengt Erlandsson var infödd lundabo, son till målarmästaren och konservatorn Hans Erlandsson och hans maka Anna. Han föddes i hantverksgården Tomegapsgatan 9, där också han själv och hans familj kom att bo. Sitt intresse för historia och särskilt Lunds historia ärvde han från sin far. Han var, liksom fadern, under en lång följd av år aktiv som styrelseledamot och sekreterare i föreningen Gamla Lund.
Bengt Erlandsson var universitetslärare, handledare och forskare inom experimentell och tillämpad kärnfysik vid Lunds universitet. Han hade också ett stort intresse för fysiska institutionens historia och medverkade aktivt till att unika instrument och skrifter räddades till eftervärlden. Efter universitetsstudier i bland annat matematik och fysik disputerade han i maj 1967 på en avhandling om kärnstrukturforskning vid den då relativt nya, hemmabyggda van de Graaff acceleratorn. Han blev docent i kärnfysik samma år.
Parallellt med fortsatt undervisning och forskning inom kärnfysik vid naturvetenskapliga fakulteten och vid LTH, breddade han sin verksamhet mot tillämpad fysik med bland annat konstruktion av en bullermätare.
Efter ett kort mellanspel inom Malmö kommuns miljöförvaltning återgick han till fysiska institutionen i Lund som lärare och forskare och kom mer och mer att inrikta sig mot tillämpad kärnfysik och radiofysik med omfattande studier av radioaktiva ämnen och strålning i miljön, alltifrån kärnvapen- och Tjernobylnedfall till undersökning av radonförekomst. Han var också aktiv i arbetet med att utnyttja acceleratorteknik för mätning av extremt låga halter av långlivade radioaktiva ämnen.
Leave a comment
You can comment on the object here. We moderate all comments before publishing.