logo

Carlotta - the museum database

Olsson Svea

Object description

”Svea Persson föddes den 19 januari i Öraby församling i Västergötland. I familjen fanns sex barn – fyra flickor och två pojkar.

Svea slutade skolan som trettonåring och fick plats som barnflicka i Trelleborg hos sin lärarinnas brors familj. Mannen var postmästare på Sassnitz-färjan.

Av en grannfru fick Svea tipset att söka arbete på Lunds Lasarett, där hon fick plats som undersköterska 1918. Hon blev trogen Lunds Lasarett hela sitt arbetsliv. Hon arbetade framför allt på Kvinnokliniken och Barnkliniken. Hon var större delen nattsköterska och älskade sitt yrke. Hon gick under smeknamnet ”Västgöta-Svea”.

Sin man, Oscar Fredrik Olsson, som är en yngre bror till bygdemålsförfattaren Nils Ludvig Olsson, möter hon första gången då han är patient på Ortopeden.

De var båda medlemmar i nykterhetsrörelsen I.O.G.T. i Lund. De gifte sig 1932 i Höör i Nils Ludvigs hem. Oscar Fredrik var typograf på Håkan Olssons tryckeri i Lund.

Enda barnet, Nils Fredrik Olsson, föddes den 27 september 1933. Då bodde familjen i Norra Promenaden 5. Huset, ett stenkast från Lasarettet, finns fortfarande kvar. På 30-talet installerades på vinden en vattenklosett gemensam för tre familjer. Dock fanns det bara rinnande kallt vatten i köket.

Arbetarhemmet präglades av harmoni. Oscar Fredrik var en skicklig fiolspelare och Svea hade ett glatt sinnelag och var mycket praktiskt lagd, men älskade också att läsa poesi. Hennes goda handlag visade sig bl.a. i hennes glädje att handarbeta.

1960 flyttade familjen till en nybyggd lägenhet på Dag Hammarskjölds väg 1, och fick njuta av mycket ljusinsläpp, rinnande varmt och kallt vatten och inte minst badkar.

När Svea gick i pension 1965 fortsatte hon att dela med sig av sitt praktiska sinnelag och goda vana med barn, sedan tiden på Barnsjukhuset, genom att under dagtid ta hand om sina fyra barnbarn när deras föräldrar förvärvsarbetade.

1974 dog Oscar Fredrik och då kom träffpunkten ”Gerrnandtska Lyckan” på Helgeandsgatan att bli en viktig plats dagtid för Svea. Där fick hon fullt utlopp för sin energi och kreativitet genom att sticka, sy, väva flamskt och väva dukar och löpare. Kaffepauserna var också viktiga men arbetet med sömnaden och vävstolen kom i första hand. När synen försämrades på grund av förkalkning i gula fläcken kunde hon ändå fortsätta att väva.

Svea dog den 31 oktober 1988 efter en kort tids sjukdom. Svea blev 85 år gammal.”

Skrivet i Lund måndagen den 15 april 2013 av sonen Nils Fredrik Olsson

Leave a comment

You can comment on the object here. We moderate all comments before publishing.