Fjaestad Maja, Fjæstad Maja, Hallén Maria
- Object description
Kerstin Maria "Maja" Fjæstad, född Hallén 30 maj 1873 i Hörby församling, död 15 november 1961 i Arvika, var en svensk konstnär. Hon var en av medlemmarna i Rackstadgruppen i Arvika som bildades av Maja Fjæstad, hennes make Gustaf och skulptören Christian Eriksson. Detta kom senare att bli centrum för ett stort antal verksamma konstnärer. Maja och Gustaf hade kurser i vävning. Hennes betydelse för värmländsk hemslöjd var stor. Hon stod modell för Christian Erikssons byst av Jenny Lind på Kungliga Operan i Stockholm.
Maja Fjæstad var dotter till kyrkoherdeparet Hellén. Föräldrarna uppmärksammade tidigt dotterns intresse för teckning. Hon fick börja i målarskola i Landskrona redan som 11-åring, eftersom hon ansågs så begåvad. Sedan fortsatte Maja sina studier vid Konstnärsförbundets målarskola.
Hon fick sitt genombrott som konstnär vid en av konstnärsförbundets utställningar redan 1897. Hennes konst visades därefter både i Sverige och utomlands. Som porträttmålare fick hon speciell uppskattning och hon blev framgångsrik inte minst vid utställningar i England, där hennes målningar införlivades med Londons konstmuseers samlingar. Maja Fjæstad, som var utbildad målare, kom dock att arbeta mest med textilier, inom vävning, broderi och tryck. Hon designade nya, ofta abstrakta mönster, eller djärva stiliserade naturmotiv. Hennes första riktiga beställning var en kudde till Hjalmar Lundbohms bostad i Kiruna.
På senare år övergick hon till trä- och linoleumsnitt. I en serie träsnitt har hon utfört naturmotiv, och hennes blommotiv är väl kända, däribland "Björkhänge". Maja Fjæstad var även en politiskt drivande kraft. Hon bildade 1922 tillsammans med kolleger föreningen Arvika Konsthantverk med en butik för försäljning av sina produkter. Butiken, i samma lokal sedan 1924, är Sveriges äldsta specialaffär för lokalt konsthantverk.
Hon gifte sig den 15 juli 1898 med Gustaf Fjæstad i Väsby kyrka, Väsby församling. Paret fick fyra barn.
Maja Fjaestad var verksam vid Kulturens konstslöjdsanstalt.
Leave a comment
You can comment on the object here. We moderate all comments before publishing.